Prevenció de lesions
PREVENCIÓ DE LESIONS
Consells generals per a la prevenció de lesions durant l’activitat física
Amb l’arribada de l’estiu i el bon temps, és habitual tenir més energia i ganes de començar a practicar exercici físic per a posar-se en forma, però sempre que es du a terme alguna activitat física o esport, existeix la possibilitat de patir algun tipus de lesió. Per això, volem donar-te 6 punts claus per prevenir les lesions més habituals:
1. Organització, planificació i programació de l’entrenament
És imprescindible realitzar activitat física tenint en compte el teu estat físic actual i la teva experiència en la pràctica. A partir d’aquí podràs definir uns objectius realistes i saludables. Els tècnics de sala fitness podem assessorar-te i dissenyar el tipus d’entrenament a realitzar tenint en compte la seva durada, la seva intensitat i la progressió a realitzar per aconseguir els objectius establerts.
Si necessites una atenció molt més individualitzada i un seguiment exclusiu, consulta els programes d’entrenament personal del teu centre esportiu.
2. Inici i final de la teva activitat
Mai oblidis l’escalfament. El treball de mobilitat és fonamental abans de qualsevol entrenament de força que vulguis realitzar per tal de preparar els teixits. També el pots incloure a l’acabar la sessió com a tornada a la calma o realitzar sessions exclusives de mobilitat, que podries realitzar perfectament en determinades activitats dirigides que ofereix el teu centre esportiu.
Per altra banda, si el teu entrenament és de tipus cardiovascular, necessitaràs pujar i baixar les pulsacions de manera progressiva; per tant hauràs de dedicar uns minuts a incrementar i disminuir la intensitat de manera progressiva.
3. Coneix els teus límits
És imprescindible que aprenguis a escoltar el teu cos. Si notes qualsevol tipus de molèstia, molt probablement sigui el senyal per baixar la intensitat o per aturar-te uns minuts; si la molèstia persisteix, el descans serà sense dubte la millor opció. Seguir amb l’activitat empitjorarà la situació i podria provocar-nos una lesió.
4. La importància de la tècnica
La millor manera d’evitar lesions és tenir una bona tècnica d’execució. Els entrenadors/es i els tècnics/es de sala fitness t’assessorarem durant les activitats dirigides i en el teu entrenament a sala. De vegades adaptar l’exercici a la teva capacitat és la millor opció. No dubtis en preguntar i seguir els nostres consells.
5. Hidratació
L’aigua té la funció de regular la temperatura corporal, eliminar substàncies de rebuig, lubricar les articulacions, transportar i absorbir nutrients, etc. Una òptima hidratació abans, durant i després de la pràctica t’ajudarà a evitar la hipertèrmia i les rampes, i a regular la fatiga.
Recorda que l’aigua és el principal component químic del cos, representant entre un 50% i un 70% del pes corporal.
6. Descans
Un dels factors imprescindibles al voltant de la pràctica esportiva és la regulació del descans i que aquest sigui de qualitat.
El descans t’ajuda a regenerar l’aparell locomotor gràcies a l’alliberació de tensions acumulades, col·labora en la correcta oxigenació cel·lular, i incrementa les funcions del sistema immunitari entre altres múltiples factors; per tant, és el principal responsable en la prevenció de lesions.
El descans complet hauria de ser almenys d’un dia a la setmana, idealment combinat amb dies de descans actiu, dedicats, per exemple, a la mobilitat articular o a la realització d’activitats de baixa intensitat i/o activitats cos-ment.
Michael Fernández Carbia
Director del centre esportiu Royal Lleida
Col·legiat Nº 59170
Leave a Comments